De Rennsteig

170 kilometer natuurbelevenis

Oude grensstenen en markeringen bewijzen, dat de Rennsteig al eeuwen bewandeld wordt. In de Middeleeuwen was het de grensweg tussen het Hertogdom Franken en het landgraafschap Thüringen.

Het legendarische richelpad loopt van Hörschel, nabij de stad Eisenach met de Wartburg, naar Blankenstein in het zuiden van Thüringen. Het leidt door het Thüringer Woud, het Thüringer Leisteengebergte en het Frankische Woud. De Rennsteigwandelaar wordt getrakteerd op smaragdgroene wouden, zonnige bergweiden en adembenemende vergezichten.

De Rennsteig  kan op vele manieren gewandeld worden. Wij bieden twee sportieve varianten van 6 of 7 wandeldagen en twee meer ontspannen varianten van 9 of 10 etappes. Wie niet genoeg tijd kan uittrekken kan ook een deel van de Rennsteig lopen: de start, het midden of de finale. Afhankelijk van de keuze van het aantal etappes varieert de gemiddelde wandelafstand van 17 tot 27 kilometer per dag. De totale wandeltijd voor de complete Rennsteig is ongeveer 45 uur.

De Rennsteig kan van April tot Oktober geboekt worden.

Door het Deutsche Wanderverband is de Rennsteiggecertificeerd als kwaliteitswandelpad. Dit garandeert een interessante en afwisselende wandelvakantie over goede wandelpaden met duidelijke bewegwijzering. In april 1998 is de Rennsteig als natuurmonument onder wettelijke bescherming gebracht.

Nederlandse routebeschrijving

Alle Rennsteigreizen op deze site worden georganiseerd door een Thuringse Wandelspecialist, die de Thuringse Tourismeprijs 2019 gewonnen heeft. Zij boeken de overnachtingsadressen en regelen het bagagevevoer. Wij, als Nederlanders in Thuringen, beantwoorden al uw vragen in uw eigen taal en zorgen voor de gedetailleerde Nederlandstalige routebeschrijving.

Hoogteprofiel


De route begint op 198 m hoogte aan de oever van de Werra bij Hörschel, gemeente Eisenach. Vandaar gaat de eerste 30 kilometer lang rustig stijgend naar de top van de Große Inselsberg (916 m). De Rennsteig volgt de kam van het Thüringer Wald en na de Grote Inselsberg blijft het aantal hoogtemeters per dag beperkt. De Rennsteig eindigt vlak voor de Tsjechische grens bij Blankenstein an der Saale. De moeilijkheidsgraad van de Rennsteig is gemiddeld.

Overnachten

U overnacht in goede 3-sterren hotels of pensions, midden in de natuur en omringd door gezonde boslucht. Hier kunt u kennis maken met de Thuringer cultuur en tradities. Wandelaars worden verwend met verse, huisgemaakte, regionale specialiteiten.

Bagagevervoer

Alle reizen zijn inclusief bagagevervoer: uw koffer of tas (van max. 17 kg) worden door de organisatie naar het hotel gebracht waar uw dagetappe eindigt. Uw laatste wandeldag eindigt in Blankenstein waar u ook overnacht. Hier eindigt ook het bagagevervoer.

Terugreis

Na de overnachting in Blankenstein reist u op eigen gelegenheid terug. Treinreizigers reizen terug naar huis of verder naar een andere bestemming. Wie met de auto reist heeft drie keuzes:

  1. Per trein terug naar Eisenach. Dit duurt 3 tot 4 uur met 2 of 3 keer overstappen.
  2. Terugreis met ons bagagevervoer team boeken. Dit duurt ca. 1:50 uur. De kosten vindt u bij de individuele touren.
  3. Zelf een taxirit boeken. Dit kost meer dan € 300 per rit.